O probiotikách

Živé mikrobiálne zložky potravy. Mikrobiálny ekosystém tráviaceho traktu je zložité spoločenstvo mikroorganizmov, ktorých úlohou je fermentovať zložky potravy, ktoré sa traviacimi procesmi v črevách nedali rozložiť. Sú to hlavne odolný škrob, vláknina, oligosacharidy,  bielkoviny a pod. Bakteriálnou fermentáciou vzniká kyselina mliečna a mastné kyseliny s krátkym reťazcom  octová, propionová a maslová, ktoré poskytujú energiu epitelovým bunkám čreva, znižujú pH, zvyšujú absorbciu Ca, Fe, Mg a priaznivo vplývajú na metabolizmus glukózy a lipidov v pečeni. Laktobacily naviac produkujú vitamíny B1, B2, B6, B12, niacín, kyselinú listovú a kyselinu pantoténovú, syntetizujú enzýmy, ktoré zvyšujú stráviteľnosť proteínov.

Bezpečnosť

Laktobacily patria k najbezpečnejšej aj najrozšírenejšej skupine symbiotických baktérií, pomáhajú rozkladať laktózu v mliečnych produktoch. Rôzne kmene Lactobacillus plantarum a Lactobacillus fermentum sa prirodzene nachádzajú v kvasenej zelenine, v mlieku, v črevách, v ústnej dutine a pod.Kmene Laktobacillus casei sa používajú na výrobu syrov na celom svete. Laktobacily sú najcitlivejšia zložka symbiotickej mikroflóry, ktorá je veľmi citlivá na pôsobenie rôznych chemických látok - liekov, dezinfekčných prostriedkov a pod. Preto sa laktobacily vytrácajú z nášho prostredia aj organizmu, s čím  súvisia aj rôzne zdravotné problémy u ľudí a zvierat (alergie, zvýšenie obsahu homocysteínu aj cholesterolu v krvi, zápalové procesy v tráviacom trakte, syndróm dráždivého čreva, karcinóm hrubého čreva a ďalšie). Laktobacilový film vytvorený na sliznici čriev  sa časom stráca, preto by mali byť laktobacily v potrave zastúpené častejšie.

Účinok  probiotík

  • Bránia adherencii a množeniu patogénnych a podmienečne patogénnych mikrooganizmov aj kvasiniek v črevách a v urogenitálnom trakte vytváraním konkurencie pre živiny a tvorbou bariéry, ktorá bráni priľnutiu patogénov na sliznice  (kompetetívna exklúzia).
  • Podporujú tráviace procesy v čreve, udržujú optimálne pH v jednotlivých častiach čreva, vytvárajú prostredie nevhodné pre uplatnenie  patogénov.
  • Stimulujú aktivitu imunitného systému zvýšenou produkciou mucínu v čreve, mobilizujú bunky imunitného systému - makrofágy, lymfocyty, dendritické bunky a ďalšie, zvyšujú produkciu protilátok. V mnohých prípadoch nahradzujú použitie antibiotík, hlavne v prevencii ale aj liečbe črevných infekcií, napr. salmonelózy,  kolibacilózy, klostrídiovej enteritídy  a pod.
  • Probiotiká zvyšujú odolnosť organizmu aj  proti tvorbe spontánnych nádorov.